A menekültválság 2.: Találkozó Donji Vidovecben

 

November 8-án a horvátországi Donji Vidovecen (Muravid) formálisan is kezdetét vette az Ezer Gyerek Egyesület által vezetett
„Európa a polgárokért – Városok hálózatai” 2017-18-as projekt.

A programot az Európai Tanács Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynöksége (EACEA) által támogatott programsorozat címe és témája: „A menekültválság következményei: az euroszkepticizmus és a radikalizmus növekedése".

A projektben hat ország kilenc szervezete vesz részt: Magyarországról a konzorciumvezető Ezer Gyerek Egyesület mellett Medgyesegyháza Önkormányzata és a Szivárvány Egyesület, a horvátországi Muravid, a szlovákiai Guta és Tornalja, Szerbiából Palics, Romániából Érendréd és a lengyel Fundacija Industrial. Az önkormányzatok és civil szervezetek képviselői a projekt során hat alkalommal, hat különböző helyszínen vizsgálják meg a menekültválság aspektusait.

A szervezők nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a programokba minél több fiatalt is bevonjanak. Így a projekt november 8-án egy diákoknak szóló tolerancia-tréninggel kezdődött, majd a partnerek részvételi találkozójával folytatódott Muraviden.

Csütörtök délelőtt a migrációs nyomás jelentkezése nyomán jelentkező euroszkepticizmusról és a radikalizálódásról két előadást hallgathattak meg a nyilvános találkozó résztvevői. Tóth Csaba politológus (ELTE) a téma kapcsán az országos és helyi politika sajátosságairól, a közélet szereplőinek időnként változó megnyilatkozásairól és ezek hatásáról beszélt. Király Dávid, tömegkommunikációs szakértő pedig a média szerepéről számolt be.

Az előadásokat követő konferencián elsősorban a migráció helyi hatásai kerültek terítékre. Az előadók – Josip Grivec, Muraköz megye alispánja; Dr. Nagy Béla, Medgyesegyháza polgármestere; Tislér István, Tótszerdahely polgármestere és Marijan Varga, Donja Dubrava polgármestere – a régiók és települések tapasztalatait osztották meg a hallgatósággal. Az előadásokban közös pont volt, hogy a helyi önkormányzatoknak a menekültválság kirobbanásakor egyaránt kellett foglalkozniuk a helyzet kezelésével, és települések lakóinak felvilágosításával, az Európai Unió szerepével a válság kezelésében.

A programsorozat zárásaként pénteken nyilvános vitafórumra került sor, amelyen elsőként az euroszkepticizmus megjelenésével kapcsolatos referátumokat hallgathattak meg a résztvevők. Beszámolót tartott Kormányos László, Medgyesegyháza jegyzője, Kurta Szabolcs, Érendréd református lelkésze és Szögedi Anna, Tornajla polgármestere. A vita során élénk eszmecsere bontakozott ki azokról a kérdésekről, amelyekről már a referátumok is tárgyilagosan számoltak be, például: az Európai Unióval kapcsolatos kezdeti magas, gyakran megalapozatlan elvárásokról, a bürokrácia lakossági megítéléséről vagy a menekültválság idején tapasztalható bizonytalankodásról.

A muravidi rendezvény megszervezését a Mura Régió Európai Területi Társulás is segítette.

Fotógaléria a rendezvényről