A menekültválság 5.: Találkozó Szerbiában

 

A palicsi találkozó központi témája a migráció kihívására adható új válaszok volt.

A május 17-ei bevezető részvételi találkozón a partnertelepülések képviselői ismertették az azokat a kihívásokat, amelyek a migrációs válság kapcsán jelentkeztek az egyes országokban, településeken. Az előadásokban kitértek az egyes országok eltérő, olykor ellentmondásos gyakorlatára, az ebből eredő feszültségekre is. Az esti műhelymunka keretében a vendéglátók, a testvérvárosi delegációk és szerbiai polgárok vitatták meg a menekültválságra adott helyi válaszok sajátosságait, hatékonyságát. A vendégek nagy érdeklődéssel ismerkedtek meg a szerbiai menekült-ellátórendszer működésével.  A műhelymunkát jóhangulatú kötetlen eszmecsere zárta.

Másnap 18-án került sor „A határ két oldalán” című konferenciára, amely elsősorban a két ország, Magyarország és Szerbia menekültválsággal kapcsolatos politikáját vizsgálata meg, a szerb-magyar határon húzódó kettős kerítés (biztonsági határzár) hatásaira, következményeire fókuszálva. Előadást tartott Kékesi Márk Zoltán szociológus, a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének oktatója és Sárcsevity Hajdú Bea, szociális munkás, szociálpolitikus, az ELTE doktorandusza. Az előadások azt is bemutatták, hogy hogyan hat a kerítés az ottélők mindennapjaira, gondolkodására. A prezentációkat gondolatébresztő vita és beszélgetés követte.

A konferenciához kapcsolódott Molnár Edvárd fotóművész „Menekültek és menekülttáborok Szerbiában” című fotókiállításának megnyitójára. A megnyitó után a testvérvárosi delegációk kerekasztal-beszélgetésén azt a témát járták körül, hogy a művészet hogyan segítheti a menekültválság értelmezését, megoldását, hogyan mozdíthatja elő az inklúziót.

A találkozó zárónapján, május 18-án a testvérvárosi delegációk és szerbiai polgárok azt vitatták meg, hogy milyen rövid-, illetve hosszútávú politikai, vallási és gazdasági kihívásokat jelent a migráció Európa számára. A beszélgetésből ez is kiderült, hogy Közép-Európában gyakran kerülnek ellentmondásba a napi politikai válaszok a humanitárius szempontokkal.

Sárcsevity Hajdú Bea prezentációja

Sajtóközlemény

Fotógaléria a rendezvényről