A menekültválság 7.: Projektzáró Romániában

Az augusztus elején a romániai Érendréden és résztben Nagykárolyban megtarott projektzáró összegző témája „A menekültkrízis hatása a politikára és a közös európai értékekre” volt.

A találkozó első napján, augusztus 3-én konferenciát rendeztük „Jól segíteni – a menekültkrízis hatása az európai értékekre” címmel. A rendezvény különböző egyházi, civil- és karitatív szervezetek működésének bemutatásával arra a kérdésre kereste a választ, hogy hogyan tudnak ezek a szervezetek „jól segíteni" 2018 Európájában, mennyire tudják mindennapi munkájuk során képviselni a közös európai értékeket.
A beszélgetés során az előadók és a hozzászólók elsősorban arra hívták fel a figyelmet, hogy bár fontos a nagy európai segélyszervezetek folyamatos jelenléte és támogatása, de az „ésszerű” segítségnyújtáshoz a helyi szervezetek ismerete, tapasztalata alapvetően szükséges, legyen szó akár menekültekről, akár helyi, hátrányos helyzetű polgárokról.

A délutáni műhelymunkán az érendrédi református gyülekeze ifjúsági csoportja, helyi pedagógusok és a partnerek képviselői vettek részt. A program során arról beszélgettünk, hogy a hogyan, milyennek látják a résztvevők az Európai Uniót, illetve hogyan, milyennek szeretnék láttatni önmagukat, településüket az Európai Unióval. A beszélgetés fókuszában két kérdés állt: milyen tényeket ismerhetünk a migrációról. illetve milyen feltételezéseket fogalmazunk meg a leggyakrabban a menekültkérdés kapcsán.

Szombaton elsőként előadásokat hallgathattak meg a résztvevők: „A jövő Európája – mai szemmel” címmel. A helyi társadalmak jövőképről tartott beszámolót Papp Tibor Érendréd polgármestere, Balajti Lajos a szlovákiai Tornalja képviselője, Kiss Gyula a demecseri Szivárvány Közművelődési és Szabadidős Egyesület tagja, valamint Erdős Csaba, Érendréd református tiszteletese.

Szombat délután a program keretében került sor a nagykárolyi Vasile Vénig László Fotóklub „Európa arcai” című fotókiállításának megnyitójára. A megnyitó után az érdeklődők és testvérvárosi delegációk kerekkasztal-beszélgetésen a művészet és a karitatív tevékenységek témáját járták körül.
A projekt találkozó ideje alatt zajlottak a „Carei Fest” rendezvényei. Este felléptek Donji Vidovecből és Tornalaról érkezett kulturális csoportok is. A rendezvény arra is alkalmat adott, hogy Hann Péter programvezető a szélesebb helyi közvéleményt is tájékoztassa a projekt és a romániai találkozó eseményeiről, eredményeiről.

Az augusztus 5-én, vasárnap megtartott projektzárón nem csak a romániai találkozót értékelték a partnertelepülések képviselői, hanem szóltak az egész, majdnem egyéves program jelentőségéről, arról, hogy hogyan erősödött ez idő alatt a közös európai értékel képviselete szervezeteikben, mit és hogyan tudtak ebből átadni a helyi közösségeknek.

Fotógaléria a rendezvényről

Sajtóközlemény

Konferencia-beszámoló a nagykaroly.szatmar.ro portálon