BEMUTATKOZUNK

 

Az EZERGYEREK program kitalálói és megvalósítói arra szövetkeztek, hogy 10-14 éves gyerekek számára élményekben gazdag és hasznos találkozókat szervezzenek a környezetvédelem, a közlekedésbiztonság és az együttélés témaköreiben.

A program alapgondolata egyszerű: válasszunk olyan problémákat, amelyek egyszerre fontosak társadalmilag és érdekli a gyerekeket is. Ezekre a problémákra építsünk fel egy intenzív oktatási programot, amely eszközeiben, stílusában és módszereiben egyaránt innovatív. Szervezzünk a gyerekeknek egynapos találkozókat, illetve nyári táborokat, ahol a résztvevők úgy tesznek szert ismeretekre és sajátítanak el készségeket, hogy mindeközben jól is érzik magukat. Ezek után pedig a megszerzett információkkal, tapasztalatokkal, a közvetített szemlélettel a birtokukban térjenek vissza iskolájukba, kortárs közösségükbe, és saját elképzeléseik szerint adják tovább tudásukat.

Ennek a kezdeményezésnek nincsenek „világmegváltó” céljai. Nem gondoljuk, hogy a gyerekek a program során egy-egy adott terület „specialistái” lesznek. Biztosak vagyunk azonban abban, hogy ezzel a koncepcióval minden módszernél hatékonyabban – és „könnyebben” – tehetjük érdekeltté a résztvevőket a felvetett problémákban, illetve bemutathatjuk: másképp is lehet hozzáállni az oktatáshoz. Úgy, hogy az egyszerre legyen hasznos és élményekben gazdag mindenki számára. Hogy egyszerre adjon használható tudást, segítsen egy versenyképesebb generáció felnövekedésében, s főként okozzon örömöt minden résztvevő számára.

2011 során az Európai Unió támogatásával, a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Építő közösségek” (TÁMOP 3.2.3/09/2) című projektjének keretében megvalósíthattuk elképzeléseinket, és valóban ezer gyerek számára eredményes programokat szerveztünk Magyarország két megyéjében: Nógrádban és Szabolcs-Szatmár-Beregben.

A programok sikerén felbuzdulva, a folytatás reményében és érdekében hoztuk létre az Ezer Gyerek Egyesületet, amelynek célja immár nem csak egyes oktatási programok megszervezése, hanem a kidolgozott módszertan és a megszerzett tapasztalatok alapján pedagógusok, közművelődési szakemberek képzése, továbbá tananyagok és oktatási segédletek fejlesztése is. Programjaink - főként az Európai Uniós pályázati lehetőségeknek köszönhetően - ma már az európai fiatalság egészét érintő, az együttélés, tolerancia, fenntarthatóság stb. témakörökre is kiterjednek.

Munkánk során külön figyelmet szentelünk a különböző hátrányos helyzetek okozta különbségek kiegyenlítése.

Az Egyesület céljai elérése érdekében nyitott más civil és állami szervezetekkel való együttműködésre is.